Vanaf het iconische Topshuis worden niet alleen de Oosterscheldekering bediend, maar ook een aantal niet minder belangrijke sluizen. Denk aan de Zandkreek-, Bergse Diep-, Grevelingen- en Roompot sluizen, en niet te vergeten het grootse object, de Kreekraksluizen.

“Rijkswaterstaat is een zeer grote organisatie met tal van mogelijkheden en functies,” verteld Richard, waarbij hij zijn keuze om voor deze organisatie te werken benadrukt. “Het nautische aspect spreekt me enorm aan,” voegt hij toe, terwijl hij terugkijkt op zijn diverse ervaringen in verschillende nautische en aansturende functies binnen Rijkswaterstaat. Een typische werkdag voor Richard blijkt een levendig avontuur te zijn, waar geen enkele dag hetzelfde is. “Je moet constant schakelen,” vertelt hij, glimlachend over de uitdagingen die het met zich meebrengt. “Het blijft spannend en afwisselend werk, waarbij het nooit saai wordt.”

Maar sluizen bedienen is niet voor iedereen weggelegd. Het brengt een immense verantwoordelijkheid met zich mee, waarbij onverwachte situaties kunnen optreden. Richard lacht als we hem vragen naar de uitdagingen. “Er zijn er te veel om op te noemen,” zegt hij, terwijl hij reflecteert op zijn ervaringen, vooral in zijn rol als officier van dienst. “Gelukkig komen serieuze noodsituaties bijna nooit voor, en als ze dat doen, staan we altijd paraat om te helpen.”

Tot slot, wanneer we vragen naar zijn motivatie om hier te blijven werken, straalt Richard van enthousiasme. “De vrijheid van mijn werk en de mogelijkheid om verbeteringen door te voeren zijn enorm motiverend,” legt hij uit. “Maar bovenal krijg ik energie van het feit dat ik samen met mijn collega’s werk aan het vlot en veilig laten doorstromen van de scheepvaart. Het is ook de menselijke kant van het werk die me echt voldoening geeft.”

Met deze inspirerende woorden van Richard nemen we afscheid, met een nieuw begrip en waardering voor het cruciale werk dat wordt verricht achter de sluizen van Nederland. Elk uur van de dag, elke dag van het jaar, werken deze toegewijde professionals vanuit het Topshuis om ervoor te zorgen dat alles soepel en veilig verloopt.